Nu we elkaar niet in het echt kunnen zien, moeten we op zoek naar alternatieve manieren om lekker met muziek bezig te zijn. In de meeste lessen zijn we in ieder geval voor een deel bezig met improviseren, liedjes op gehoor spelen, of zelf liedjes schrijven. In deze eerste digitale les gaan we daar mee verder.

Inhoud

 1. Luisteren: popsolo’s.
  We gaan luisteren naar een aantal saxofoonsolo’s in de popmuziek. Daarna zoeken we zelf nog verder naar andere solo’s die je aanspreken.
 2. Oefeningen: toonladders.
  Voordat we zelf aan een eigen solo beginnen, doen we wat technische oefeningen om het makkelijker te maken.
 3. Het bedenken of uitschrijven van een popsolo.
  Het is nu aan jullie om hier zelf wat mee te doen. Stap voor stap werken we aan een solo.

1. Luisteren: popsolo’s

Veel popnummers hebben een instrumentale solo. Of het nou een gitaarsolo is in een nummer van Ed Sheeran of de zwoele solo uit Careless Whisper, veel populaire nummers houden een plekje vrij voor een solo, waar de zanger even niet zingt. Omdat de saxofoon een instrument is dat voor veel solo’s We gaan luisteren naar een serie saxofoonsolo’s uit de pop- en rockmuziek, en kritisch luisteren naar wat we horen.

Klik hier om naar de lijst te gaan. Hou de bijbehorende vragen van hieronder erbij. De antwoorden kun je hier inleveren. Beantwoord ten minste drie van onderstaande vragen.

Vragen en opdrachten

 1. Welk van deze solo’s vind je het mooist of leukst? Welke het minst? Waarom?
 2. Wat voor onderlinge verschillen hoor je tussen de solo’s? Denk bijvoorbeeld aan geluid, melodie, techniek, articulatie, interactie met zang/andere instrumenten etc.
 3. Kies een nummer uit de lijst en zoek de saxofonist op via Google. Wat kun je vinden over de manier waarop zij een solo bedenken? Zoek bijvoorbeeld naar interviews, biografische teksten, etc.
 4. Wat valt je op aan de solo in Last Friday Night van Katy Perry?
 5. Zoek zelf een nummer met een solo die je mooi vindt. Waarom heb je dit nummer gekozen? Je kunt zoeken op YouTube, Spotify, lijsten op Google of bij een van de artiesten die voorbij is gekomen.

2. Oefeningen: toonladders

We beginnen deze eerste les eenvoudig en gebruiken een van de meestvoorkomende ladders in de muziek: de pentatonische majeurladder. Een pentatonische ladder heeft altijd 5 noten (penta = grieks voor 5) en vaak kun je met die 5 noten een hele melodie maken.

Voorbeelden van nummers die je direct kunt spelen met enkel de noten uit deze ladder zijn Shape of You van Ed Sheeran, Delicate van Taylor Swift en Closer van the Chainsmokers ft. Halsey, maar ook veel oude kinderliedjes en bekende melodieën uit de klassieke muziek.

 1. Speel de ladder een paar keer op je eigen op en neer over het hele bereik van de saxofoon (tot aan de hoge E). Gebruik een metronoom en kijk hoe ver je het tempo kunt opbouwen.

Nu gaan we de ladder wat technischer oefenen. We oefenen de ladder vanaf alle mogelijke startpunten. Je kan namelijk een loopje op de C beginnen, maar ook op iedere andere noot. Zie mini-etude 1 hieronder.

 1. Speel de hele oefening door, zo legato mogelijk. Zorg ervoor dat je genoeg lucht gebruikt om legato op grotere sprongen makkelijker te maken.
 2. Herhaal de oefening, nu staccato. Beweeg je tong zo min mogelijk.
 3. Kies of je legato of staccato speelt. Speel de eerste maat pp, de tweede maat p, de derde mp, en ga zo langs mf, f en ff. Draai het ook eens om – begin ff en ga naar pp.
 4. Herhaal oefeningen 2 en 3, maar nu met mini-etude 2. Deze oefening richt zich op sprongen die niet naar de volgende noot in de ladder gaan, maar die er juist eentje overslaan. Handig om technisch in de vingers te hebben.

3. Eigen solo

Leave a Reply

© Jasmijn de Klerk 2020