In elke film zit muziek. Maar heb je wel eens gelet wat voor muziek er bij welke scènes hoort? In deze les gaan we verschillende soorten muziek uit films beluisteren en kijken wat voor effect ze hebben op de emoties die je kan voelen als je een film kijkt. Daarna proberen we dit zelf na te doen.

Inhoud

  1. Muziek in films.
    We gaan kijken naar een aantal filmpjes waar muziek heel belangrijk is om de emotie te bepalen.
  2. Uitzoeken: muziek bij een filmpje
  3. Uitschrijven: liedje bij een filmpje

1. Muziek in films

Je hebt vast wel eens een film gezien waarvan je de muziek heel gaaf, mooi, vrolijk, of juist verdrietig vond. Weet je een aantal voorbeelden?

Filmmuziek is heel belangrijk voor de emotie van een scene. Het versterkt de dingen die in de film gebeuren – alles wat vrolijk is, wordt nog vrolijker, alles wat verdrietig is, nog verdrietiger, enzovoort. Een heel bekend voorbeeld is de muziek in de film Jaws. De film gaat over haaien bij het strand. Elke keer als een haai in de buurt komt, hoor je hetzelfde muziekje. Dit maakt het extra spannend, want wanneer ga je de haai ook echt zien? Wanneer ontdekt degene op het strand hem? Dit maakt het extra spannend.

Of de muziek in Pirates of the Caribbean. Misschien heb je de film niet gezien, maar dat hoeft niet om de scene hieronder te begrijpen. Jack Sparrow, een piraat, komt aan in de haven. In het filmpje speelt eerst de originele muziek, daarna zijn er wat andere stukjes onder gezet. Kijk het filmpje en beantwoord daarna de vragen eronder.

Vragen

  1. Wat voor woord past bij de originele muziek? Wat denk je dat Jack Sparrow voor figuur is?
  2. Bij het tweede muziekje: wat is er nu aan de hand? Welk gevoel krijg je nu bij de scene?
  3. Derde muziekje: vind je dat dit muziekje bij het filmpje past? Waarom wel of niet?
  4. Vierde muziekje: bedenk een kort verhaaltje wat er aan de hand kan zijn in de scene. Waar gaat de piraat heen? Waar komt hij vandaan? Wat is er gebeurd dat hij in zo’n gammel bootje zit? Zorg ervoor dat het verhaaltje past bij de muziek.

2. Uitzoeken: muziek bij een filmpje

Hieronder staat een filmpje zonder geluid. Zoek op YouTube of Spotify naar een muziekje dat wel bij de scene zou passen. Je kunt uit alles kiezen, maar hier zijn wat stukjes uit allerlei verschillende films om je op weg te helpen.

3. Uitschrijven: liedje bij een filmpje

We gebruiken hetzelfde filmpje als hierboven, van de man die aan het trainen is. Pak je saxofoon erbij en probeer bij het filmpje een melodie of ritme te bedenken die jij er goed bij vindt passen. Is het een snel liedje? Langzaam? Gebruik je heel veel verschillende noten of juist heel weinig?

Het hoeft heus niet zo lang te zijn als het hele filmpje, een klein stukje mag ook. Zodra je iets hebt gevonden probeer je dit op te schrijven op muziekpapier (dat kun je hier vinden om te printen). Hieronder doen we dat stap voor stap volgens de regels. Als je dit nog moeilijk vind, dan kun je ook je eigen manier van opschrijven bedenken, zolang jij het zelf maar snapt. Schrijf met potlood!

Stap 1: noten opschrijven.
Welke noten wil je gebruiken, en in welke volgorde? Speel ze op je sax en schrijf ze vervolgens op op de notenbalk.

Stap 2: lengtes van noten opschrijven.
Hoe lang duurt elke noot? Gebruik alle nootlengtes die je kent (hele noten, halve noten, achtste noten en misschien al zestiende noten). Als je het ritme dat je hebt opgeschreven leest, klopt dit dan met wat je van tevoren had bedacht?

Stap 3: maatsoort en maatstrepen opschrijven.
Kun je uitvinden in welke maatsoort jouw liedje is? Tel je het als “1, 2, 3, 4” (4/4 maatsoort) of toch meer als “1, 2, 3” (3/4 maatsoort)? Schrijf de maatsoort op de juiste plek en teken de maatstrepen.

Stap 4: dynamieken en articulaties
Heb je al dynamiek (hoe luid of zacht je speelt) geleerd? Dan kun je die er ook bij schrijven. Misschien begint je liedje zacht en wordt het daarna luider. Of juist andersom.
Articulatie kun je opschrijven met legatobogen of, als je die al geleerd hebt, de tekens voor staccato, accenten, portato… Kijk vooral achterin je boek voor het overzicht.

Klaar! Je kunt nu je eigen compositie (=zelfgeschreven stuk) spelen!

© Jasmijn de Klerk 2020