Deze lijst geeft een aantal voorbeelden van saxofoonsolo’s in de pop- en rockmuziek. Hoewel dit soort solo’s in de jaren ’70 en ’80 heel veel voorkwamen zijn ze in nieuwere popliedjes iets minder vaak te vinden, omdat veel instrumenten elektronisch zijn. In deze lijst kijken we naar een aantal voorbeelden. In de bijbehorende les gaan we er verder op in.

Bijbehorende les: #1: popsolo’s. [kids] [12+]

Jungleland | Bruce Springsteen

Saxofonist Clarence Clemons was een van de bekendste saxofonisten in de rock & roll. Hij speelde samen met de bekende zanger Bruce Springsteen van 1972 tot hij overleed in 2011. Het nummer Jungleland was het laatste nummer op het album Born to Run, en heeft een saxofoonsolo van ongeveer twee minuten. Het liedje duurt bijna tien minuten, en de solo begint ongeveer op 3:45, hoewel je het beste bij het begin kunt beginnen te horen hoe het nummer opbouwt naar de solo.

Luister vooral ook eens naar een liveversie.

The Edge of Glory | Lady Gaga

Een andere solo van Clarence Clemons zit in the Edge of Glory van Lady Gaga. Zij heeft wel meer liedjes met een saxofoonsolo, zoals Come to Mama en I Won’t Dance.

The Logical Song | Supertramp

Dit is een van de bekendste nummers van de band Supertramp. Toen het nummer geschreven werd hield de band ervan om te experimenteren met de mogelijkheden van studio-opnames. De saxofonist van de band, John Helliwell, nam de solo daarom op in een badkamer, vandaar dat er zo’n grote galm te horen is. Andere geluiden die je in het nummer hoort zijn verder bijvoorbeeld gemaakt met een elektronisch voetbalspel en de stukken van een bordspel.

Last Friday Night | Katy Perry

Een heel ander soort lied tussendoor: Last Friday Night van Katy Perry was een hit in 2011. De saxofoonsolo op het album is gespeeld door Lenny Pickett, een Amerikaanse saxofonist met heel wat muziek op zijn naam. Hij staat bekend om zijn beheersing van het altissimoregister (ook bekend als toptones, noten hoger dan de hoge F# op de sax). In de videoclip zie je echter Kenny G., een van de bekendste saxofonisten ter wereld. Kenny G. is een popsaxofonist die op zijn albums vooral covers van andere artiesten speelt. Critici vinden zijn spel vaak te cliché en simpel, maar ondanks de negativiteit hij heeft enorm veel CD’s verkocht.

Englishman in New York – Sting

Englishman in New York is een van de bekendste nummers van Sting. De sopraansaxofoon heeft een hele belangrijke rol – hij speelt eigenlijk de hele tijd erdoorheen, en krijgt nog een grotere solo verderop in het liedje. De solo wordt gespeeld door Branford Marsalis, een Amerikaanse jazzsaxofonist die ook regelmatig klassiek repertoire speelt. Met zijn band, het Branford Marsalis Quartet, heeft hij ook eigen CD’s en treedt hij regelmatig op. Vorig jaar was hij nog in Nederland te zien.

Leave a Reply

© Jasmijn de Klerk 2020